fbpx

קפנומטר – קפנוגרף ETCO2

מוניטור דפיברילטור נייד למרפאות
מוניטור דפיברילטור
מאי 24, 2020
מתנות לצוותים רפואיים
מתנות לצוות רפואי
מאי 31, 2020

קפנומטר – קפנוגרף ETCO2

קפנוגרף קפנומטר נייד וקומפקטי

מכשיר הקפנוגרף / קפנומטר מיועד למדידת וניטור כמות ה-CO2 "פחמן דו חמצני" הנפלט מריאותיו של האדם.

התוצאה יכולה להופיע מספרית או גרפית בהתאם לסוג המכשיר, כאשר רוב המכשירים יציגו את המדידה מספרית וגרפית גם יחד.

המדידה נעשית לרוב באחת מ-2 הדרכים הבאות:

  1. באמצעות מכשיר מוניטור רב פרמטרי או מוניטור דפיברילטור משולב אשר מגיע עם מודול מובנה המאפשר מדידת CO2, אל המכשיר יתחבר כבל אשר בקצהו השני יש מתאם - חיישן המתחבר ישירות לצינור תוך קני או מפוח הנשמה במקרה של מטופל מונשם, או למתאם נאזלי במטופל נושם.
  2. מכשיר קפנוגרף / קפנומטר ייעודי קומפקטי אשר מתחבר לצינור התוך קני בחיבור ישיר ומציג על מסך קטן את תוצאות המדידה (גם במכשיר כזה תתכן אפשרות מדידה של חולה נושם).

קריאה מחיישן הממוקם על מיקום יציאת צינור מתוך המערכת הנשימתית מוגדר כ-Main stream.

קריאה מחיישן הממוקם בסמוך לאף / פה מוגדר כ-Side stream.

החיישן משתמש בחומר כימי המזהה את ה-CO2 ומתרגם את התוצאה לגרף או מספר,

רמות ה-CO2 הנורמליות בנשיפה מהריאות יעמדו על 35-45 מילימטר כספית.

הגרף מתייחס ל 4 נקודות בתהליך הנשיפה:

  1. שלב 1 מבטא את תקופת השאיפה (אינספיריום) - נקודת האפס מבחינת ETCO2 מאחר ובזמן זה אין פליטת אויר.
  2. שלב 2 מבטא את תחילת הנשיפה (אקספיריום) יש לזכור כי בתחילה נפלט ה-DS הנפח המת אשר אינו משתתף בתהליך שחלוף הגזים בנאדיות הריאה.
  3. שלב 3 מבטא את נקודת הנשיפה הגבוהה ביותר ולכן בשלב זה נראה את רמת ה-CO2 בגבוהה ביותר או ה-ETCO2, מיד לאחריה יתחיל תהליך שאיפה חדש.
  4. שלב 4 מבטא את תחילת השאיפה ולכן נראה צניחה חדש בערכי ה-CO2.

על רמות ה-CO2 ישפיעו מגוון תהליכים ומדדים בגוף האדם אשר את חלקם נפרט, עלינו להבין כי כל מדד או תהליך המשפיע ישירות על התוצאה ניתן להבנה ולהערכה על ידי קריאת הגרף או המספר...

גורמי השפעה על ה-ETCO2

  1. רמת החומציות בגוף, ככל שה-PH יהיה נמוך יותר (משמע חומציות גבוהה יותר בגוף) הרי שאחת הדרכים להיפטר מעודפי חומצה מסוימים הינה דרך נשיפת ה-CO2 ולכן במקרה כזה הקפנוגרף יראה רמת CO2 גבוהה מהרגיל.
  2. מחלת ריאות חסימתית כגון אסטמה או חסמת ריאה (COPD) בחלק ממקרים אלו תהיה צבירת CO2 בריאות בשל הקושי לפלוט החוצה אויר, בשל כך, האויר שכן יפלט יהיה עם רמת CO2 גבוהה אשר הצטברה בריאות.
  3. סירקולציה, רמת הCO2- הנפלטת החוצה תלויה רבות באיכות זרימת הדם בגוף, מאחר ויעילות שחלוף הגזים בריאות תלויה בין השאר בקצב זרימת הדם בכלי הדם הקטנטנים אשר בסמוך לנאדיות הריאה, לדוגמא, הפסקת פעולת הלב לחלוטין תוביל לירידה בזרימת דם אל הריאות כך שלחץ הדם הריאתי ירד ולא יתאפשר שחלוף גזים בריאות באופן מיטבי או בכלל, המשמעות - לא תהיה פליטת CO2 מהריאות כלל או שתהיה בכמות נמוכה מאוד (אנו נוכל לצפות למספרים בטווח של 0-5 ממ"כ במקרה כזה).
  4. השימוש במכשיר קפנוגרף / קפנומטר במתארים השונים בעולם הרפואה הולך וצובר תאוצה בשנים האחרונות ההבנה כי דרך מדד זה אנו יכולים לקבל מידע על איכות הסירוקלציה של המטופל (כמו גם חזרת דופק עצמוני בהחייאה או לחילופין ירידה חדה בתפוקת הלב, מידע כללי לגבי הימצאות אפשרית של מחלות רקע נשימתיות ובעיות נוכחיות בנשימה, מידע אודות בעיות במכשור ההנשמה ועוד מידע רב אשר עוזר לנו כמטפלים לזהות מגוון משתנים במטופל שלנו... הוביל לעליה משמעותית בנוכחות מכשירי קפנוגרפיה / קפנומטריה במתארים השונים, החל ממרכזים רפואיים ועד מתאר השטח בקדם בית חולים כגון ניידות טיפול נמרץ, כונני רפואת חירום, יחידות חילוץ, צה"ל ועוד...

    ניתן לראות כי בשנים האחרונות השימוש בניטור ETCO2 מופיע בהמלצות של ארגון הלב האמריקאי כדרישה בסיסית בהחייאת BLS והוכנס אף לפרוטוקולים הרשמיים ב-CARDIAC ARREST של ה-AHA.

    פועל יוצא מכך הוא שבכל קורס ACLS בסיסי יש ללמד על האופציות השונות למדידת ETCO2 בעיקר בהחייאה אך לא רק, גם בקורסי PALS, TCCC, PHTLS ואחרים ניתן דגש יותר ויותר על עבודהה עם קפנוגרף או קפנומטר במטופל מונשם לצורך מעקב אחרי שינויים המודינמיים ונשימתיים היכולים להתבטא בערכי ETCO2 שונים או במורפולוגיה שונה בקנוגרף.

    חברת לביב רפואה דחופה מייבאת ומשווקת בישראל את מכשיר הקפנומטר / קפנוגרף הקטן והנוח ביותר לשימוש, המכשיר מתלבש ישירות על צינור ההנשמה ונותן מדידה מיידית אמינה ורציפה של קצב ההנשמה ורמת ה-ETCO2, כמו כן מאפשר שידור התצוגה למכשיר הסמארטפון של המטפל לצורך מעקב מרחוק במקרי חילוץ / פינוי מורכבים ביותר.

    לפרטים נוספים אודות מכשיר זה צרו איתנו קשר

Comments are closed.

×

לחצו על שם איש קשר לשליחת הודעה

× כיצד אפשר לעזור?
דילוג לתוכן